Jon Arvid

InfiniTime - fri programvara i klockan

Jag trodde aldrig att jag skulle ha nån nytta av en smartklocka, men när jag hörde talas om PineTime blev jag intresserad. Den kör nämligen fri programvara, InfiniTime.

PineTime

Det betyder först och främst att det går att se hur klockan faktiskt fungerar, och skulle den göra nåt skumt så skulle det vara känt. Närdet gäller klockor med stängda operativsystem (typ alla andra smartklockor) har man ingen aning.

Det andra som är bra, är att det går att anpassa den efter sina egna behov eller prova sina egna ideer (ja, man behöver kunna programmera lite). Exempelvis har jag gjort en vidareutveckling av det inbyggda spelet Pong. I InfiniTimes version av spelet styr man paddeln med fingret. I min variant kan man också styra med armrörelser. Se mitt repo på Codeberg

Bygg progamvaran

Det svåraste med att komma igång var att få ihopa alla byggverktyg. Jag följde instruktionerna och installerade allt manuellt på min dator. Det tog en väldig tid och var svårt att förstå när man som jag inte är van vid verktygen.

Ett lättare sätt att komma igång är att istället för att installera byggverktygen, använda Docker. Det finns officiella instruktioner för det också men jag tänkte här beskriva i korthet hur man gör:

1. Hämta källkoden

Med hjälp av git hämtar du källkoden från det officiella repot. I terminalen skriver du:

git clone https://github.com/InfiniTimeOrg/InfiniTime.git

En katalog med namnet InfiniTime skapas. Gå in i den:

cd InfiniTime

Katalogen innehåller dock ännu inte all källkod, för det finns några beroenden till andra programvaror. Dessa ligger som undermoduler, submodules, i git-repot och för att hämta dem skriver du så här:

git submodule update --init

2. Skaffa en byggmiljö

Det enklaste är att skapa byggmiljön i en Docker-container. I källkoden finns instruktioner för att bygga containern, men det går snabbare att hämta en färdigbyggd.